ThermalDesign_SimpleSaverSystem_VertBanner
bpd-skyscraper-march-2021

The Lucas

CEI Materials
www.ceicomposites.com

Adaptive reuse serves as a way to ensure the integrity of an otherwise unused or even condemned structure. The recently completed residential building, The Lucas, in Boston, MA, transformed a former 19th century German Trinity Catholic Church into 33 contemporary livable spaces.

American architect Patrick Keely built the original structure in 1874. As the architects of the redesign at Finegold Alexander Architects (FAA) described, “The approach re-imagines a striking steel and glass contemporary design that rises out of the massive stone walls of the former church, while respecting the architectural and tectonic qualities of the original structure.”

The original rectory has been renovated to accommodate modern amenities for the residences including roof decks. The modern components are neutrally hued to complement the existing stonework.

The team at FAA has extensive experience in the area of historical preservation having completed a variety of adaptive, restorative and renovation projects. Often these projects include transforming historically significant structures into public use facilities such as libraries or residential housing. Uniquely, they create impressive redesigns while maintaining the integrity of the original structure.

The Lucas utilizes a variety of modern metal materials. CEI Materials fabricated thousands of square feet of metal composite, single skin and insulated metal wall panels. The fire rated MCM, single skin and insulated metal panels in various shades of bronze were fabricated utilizing CEI’s customized R4000 Rainscreen System.

CEI Materials’ Project Manager, Garrett Harris, commented, “Our survey and modeling departments did a great job capturing the building as it was at the time of our surveys and worked closely with Metric Construction to ensure all conditions of the building were built accurately to achieve the desired design intent of FAA.”

Harris further explained, “The collaboration with Bolimex Construction was extremely important, specifically with a restoration project like The Lucas. Although all jobs require laying out the panels on the wall prior to installation, it was imperative with this pre-existing building that everything was laid out just right to achieve the desired fit and finish. The installation team did a great job of crossing the finish line.”

The result is an impressive residential experience featuring 33 units in the heart of Boston's South End. Not often is such a feat accomplished where a historically revered structure is adapted with contemporary components while maintaining its authenticity. Adaptive reuse allows for classic architecture to move into the 21st century with ease utilizing a variety of complementary techniques to showcase, rather than detract, from its original form.

Photography courtesy of CEI Materials.

About CEI Materials

cei-materials-logoCEI Materials LLC fabricates and installs metal composite material systems and other cladding products. For more information, visit www.ceicomposites.com.

^ Back To Top